Autor: Weronika Madejska
Rok wydania: 2015
Liczba stron: 192
Wydawnictwo: Helion
"Od momentu odnalezienia się w nowej rzeczywistości obserwuję działania na rzecz rozwoju świadomości dotyczącej nietolerancji pokarmowych. Widzę, że my, Polacy zakorzenieni w tradycji, tak a nie inaczej uwarunkowani historycznie, mamy jeszcze w tym względzie wiele do zrobienia."
Alergie
i nietolerancje pokarmowe mogą utrudnić życie i uczynić je mniej
"smacznym". Mleko, jajka, gluten, kakao, orzechy, owoce, warzywa mogą
pewnego dnia stać się zakazane. Znam to. Jako mała dziewczynka miałam
alergię na pomidory, pomarańcze, żółtko, kakao... Z czasem z tego
wyszłam. Rodzice stopniowo podawali mi te produkty albo sama je
podkradałam. Mój organizm się na nie uodpornił. Alergia przeszła. Ale
czasami alergia przychodzi w wieku późniejszym. Czasami jest nie do
pokonania. Tak samo celiakia. Nie da się jej wyleczyć. Ale można z tym
żyć. Może to być bodziec do odkrycia kolejnych sekretów kulinarnych.
Przewodnikiem po tej fascynującej podróży pełnej smaków i niespodzianek
jest książka Weroniki Madejskiej.
"Prosty w składzie. Nasz powszedni. Mimo że pieczony od stuleci, ciągle modny. Dla większości z nas oznacza coś więcej niż tylko pieczywo."
Weronika
Madejska w wieku dwunastu lat dowiedziała się, że musi przejść na dietę
bezglutenową. Było to dla niej trudne. Dlatego też bardzo dobrze
rozumie co czują osoby w takiej sytuacji. Wie jak to jest patrzeć na
przepyszne dania czy desery, których nie może zjeść. Z czasem znalazła
na to sposób. Odkryła cudowne przepisy, które przestały ją ograniczać.
Najpierw podzieliła się tym na blogu, a w miarę jak grono czytelników www.natchniona.pl zaczęło się zwiększać, zaczęła podejmować nowe wyzwania. W rezultacie doprowadziło to do powstania książek kucharskich, w których dzieli się sprawdzonymi przepisami na smakowite posiłki i desery.
"Swego czasu moja Mama brała lekcje gotowania u znawczyni makrobiotyki. Kiedy wracałam ze szkoły, w kuchni moczyły się wodorosty, a w garnkach gotowały składniki o tajemniczo brzmiących nazwach."
Jak przyrządzić makaron ryżowy z warzywami albo jak przygotować zakwas owsiany? Z czego upiec szarlotkę, ciasto herbaciane, chlebek bananowy czy ciasto czekoladowe na jogurcie? Czego potrzeba do przyrządzenia rolady z bitą śmietaną i owocami? To wszystko znajdziesz właśnie w tej cudownej książce, a także odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby
łączenia składników, przepisy na rogaliki, kolorowe smoothie, owocowe koktajle, zupy, sałatki, gofry, naleśniki, pasty, owsianki...
Książka Bez Glutenu Bez Wyrzeczeń to nie tylko świetna książka kucharska ale także
cudowna recepta na przepyszne i zdrowe dania i desery nie tylko dla
alergików ale także dla każdego z nas.
Za książkę serdecznie dziękuję Wydawnictwu Septem.
Moja ocena:
10/10
Gluten jem, lubię i dobrze się po nim czuję, więc to chyba pozycja nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuń