czwartek, 13 kwietnia 2017

Słodkie Sekrety

Tytuł: Słodkie Sekrety czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem
Autor: Weronika Madejska
Rok wydania: 2017
Liczba storn: 218
Wydawnictwo: Septem

"Gdyby ktoś przed ośmioma laty powiedział mi, że za jakiś czas będę tworzyć bezglutenowe, bezjajeczne biszkopty, bezy bez białek, kruche ciasta bez masła czy kremy bez mleka, pewnie popatrzyłabym na niego co najmniej z politowaniem."

Alergie i nietolerancje pokarmowe mogą utrudnić życie i uczynić je mniej "smacznym". Mleko, jajka, gluten, kakao, orzechy, owoce, warzywa mogą pewnego dnia stać się zakazane. Znam to. Jako mała dziewczynka miałam alergię na pomidory, pomarańcze, żółtko, kakao... Z czasem z tego wyszłam. Rodzice stopniowo podawali mi te produkty albo sama je podkradałam. Mój organizm się na nie uodpornił. Alergia przeszła. Ale czasami alergia przychodzi w wieku późniejszym. Czasami jest nie do pokonania. Tak samo celiakia. Nie da się jej wyleczyć. Ale można z tym żyć. Może to być bodziec do odkrycia kolejnych sekretów kulinarnych. Przewodnikiem po tej fascynującej podróży pełnej smaków i niespodzianek jest książka Weroniki Madejskiej.

źródło
   "Początki były trudne, bo potrafiłam naprawdę niewiele."

Weronika Madejska w wieku dwunastu lat dowiedziała się, że musi przejść na dietę bezglutenową. Było to dla niej trudne. Dlatego też bardzo dobrze rozumie co czują osoby w takiej sytuacji. Wie jak to jest patrzeć na przepyszne dania czy desery, których nie może zjeść. Z czasem znalazła na to sposób. Odkryła cudowne przepisy, które przestały ją ograniczać. Najpierw podzieliła się tym na blogu, a w miarę jak grono czytelników www.natchniona.pl zaczęło się zwiększać, zaczęła podejmować nowe wyzwania. W rezultacie doprowadziło to do powstania fantastycznej książki Słodkie Sekrety.

źródło
   "Doskonale pamiętam, jak dzwoniłam do Babci, by podała mi przepis z książki, którą widziałam w jej kuchni."

Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki..

Książka Słodkie Sekrety to nie tylko świetna książka kucharska ale także cudowna recepta na przepyszne i zdrowe dania i desery nie tylko dla alergików ale także dla każdego z nas. 

Za egzemplarz serdecznie dziękuję Wydawnictwu Helion.

Moja ocena:
10/10   

5 komentarzy:

  1. Wprawdzie nie jestem alergikiem, ale wygląda pysznie i chętnie sama bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz jest moda na te potrawy bezglutenowe... jeżeli oczywiście ktoś nie może to inna sprawa, ale ludzie czasami przesadzają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie smakowitości <3
    Polecę mamie, bo ja w kuchni tylko jem :P
    Zaczytanego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przez pewnien okres swojego życia niestety miałam doczynienia z dietą bezglutenową. Jedyne skojarzenia jakie z nia mam to twardy chleb i niesmaczne pierogi. Dobrze, że ktos wydał książkę (pewnie juz jedną z wielu), aby uczynić posiłki "bezglutenowców" smaczniejszymi ;)

    http://daisylikeme.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń